ଅର୍ଗସ ବ୍ୟୁରୋ: କ୍ୟାନ୍ସରକୁ ନେଇ ପ୍ରଥମେ କୁହାଯାଉଥିଲା ଯେ, ଏହି ରୋଗ କେବଳ ବୟସ୍କମାନଙ୍କୁ ହୋଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯୁବକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ରୋଗ ଗ୍ରାସ କଲାଣି। ଅନେକ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଏହା ସୂଚନା ମିଳୁଛି କି କ୍ୟାନ୍ସର ଯୁବପିଢ଼ୀଙ୍କ ଠାରୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି। ୨୦୨୩ରେ ବ୍ରିଟିଶ ଡାକ୍ତରୀ ପତ୍ରିକାରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଭାରତରେ ବ୍ରେଷ୍ଟ କ୍ୟାନ୍ସର, ପ୍ରୋଟେଷ୍ଟ କ୍ୟାନ୍ସର ପରି ମାମଲା ବଢ଼ି ବଢ଼ି ଚାଲିଛି। ଏହାସହ ଏଥିରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ରକୁହାଯାଉଛି କି, ୩୦ ବର୍ଷରେ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ୫୦ ରୁ କମ୍ ଲୋକଙ୍କୁ କ୍ୟାନ୍ସରର ନୂଆ ମାମଲାରେ ୭୯ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି।
କ୍ୟାନ୍ସର ରୋଗ ବଢ଼ୁଥିବା ମାମଲାରେ ଏକ ବଡ କାରଣ ହେଉଛି ଯେ, ଆମର ଆଧୁନିକ ଲାଇଫଷ୍ଟାଇଲ। ମୋଟାପଣ ଭାରତୀୟ ଯୁବପୀଢ଼ିଙ୍କଠାରେ ବଢ଼ୁଥିବା ଏକ ମହାମାରୀ। ଯାହାକି ୧୫ ପ୍ରକାରର କ୍ୟାନ୍ସରର କାରଣ ହୋଇଥାଏ। ସ୍ମୋକିଙ୍ଗ ଏବଂ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ମଦ ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ କ୍ୟାନ୍ସର ବଢ଼ିଥାଏ।
ଜେନେଟିକ୍:
ଯଦି ପରିବାରରେ କାହାକୁ ବି କ୍ୟାନ୍ସର ହୋଇଥାଏ, ତେବେ ଯୁବାବସ୍ଥାରେ କ୍ୟାନ୍ସର ହେବା ଆଶଙ୍କା ରହିଛି। ୫ରୁ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ଯୁବକଙ୍କୁ ହେଉଥିବା କ୍ୟାନ୍ସରର କାରଣ ଜେନେଟିକ୍ ହୋଇଥାଏ।
ପୋଷଣ ଅଭାବ:
ଆଜିକାଲି ଅଧିକାଂଶ ଯୁବକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତି। ଯେଉଁଥିରେ ପୋଷଣତତ୍ତ୍ୱ କମ୍ ଥାଏ। ଶରୀରରେ ପୋଷଣ ତତ୍ତ୍ୱର ଅଭାବରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ।
ଯୁବକଙ୍କଠାରେ ବଢ଼ୁଛି କ୍ୟାନ୍ସର:
ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବଢ଼ୁଥିବା କର୍କଟ ରୋଗ ଅନେକ କାରଣରୁ ଚିନ୍ତାର କାରଣ ପାଲଟିଛି। ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ବୃଦ୍ଧମାନଙ୍କ ପାଇଁ କର୍କଟ ସ୍କ୍ରିନିଂ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଏହା ଘଟେ ଯେ କର୍କଟ ରୋଗର ପାରମ୍ପାରିକ ଲକ୍ଷଣ ଯୁବକମାନଙ୍କଠାରେ ଦେଖାଯାଏ ନାହିଁ ଯେଉଁ କାରଣରୁ କର୍କଟ ରୋଗ ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ ହୁଏ ନାହିଁ |ଡାକ୍ତରମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ଡାଏଟ୍ କର୍କଟ ରୋଗ ପାଇଁ ଦୁଇ ଧାରିଆ ଖଣ୍ଡା ଭଳି କାମ କରେ । ଅଧିକ ପରିମାଣର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଲାଲ ମାଂସ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କୋଲୋନ କର୍କଟ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ିଯାଏ| ତେଣୁ, ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତୁ ଯେଉଁଥିରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଫଳ, ପନିପରିବା, ପୁରା ଶସ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଥାଏ | ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଯଦି ଆମେ ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବହୁତ କମ୍ କରିଥାଉ, ତେବେ ଉଭୟ ଜିନିଷ ଏକତ୍ର କର୍କଟ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ାଇଥାଏ।
ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ ଦେଶ ଖବର: