ଅର୍ଗସ ବ୍ୟୁରୋ: କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ରୋଗୀମାନେ ଷ୍ଟୁଲ ପାସ କରିବାରେ ବହୁତ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଯଦି ଆପଣ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟର ଶିକାର ହେଉଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ କଦଳୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ । କଦଳୀରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଫାଇବର ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ A, B6, C ଏବଂ D ର ମିଳିଥାଏ । ଯାହା କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ କଦଳୀ ଏହାର ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଏବଂ ଆଣ୍ଟି-ଇନ୍ଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ଗୁଣ ଯୋଗୁଁ ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। କଦଳୀ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ବ୍ୟତୀତ ଅନେକ ଗମ୍ଭୀର ସମସ୍ୟାକୁ ଅଟକାଇପରିବେ କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ ଭୁଲ ସମୟରେ ଖାଆନ୍ତି ତେବେ ଆପଣ ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାର ଶିକାର ହୋଇପାରିବେ । ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା କଦଳୀ ଖାଇବାର ଲାଭ କ’ଣ ଏବଂ ଏହାକୁ ଖାଇବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ କ’ଣ?
ଏହି ସମସ୍ୟାରେ କଦଳୀ ଖାଇବା ଲାଭଦାୟକ
କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ: ଫାଷ୍ଟଫୁଡ୍, କଫି କିମ୍ବା ଚା’ର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ବିଳମ୍ବିତ ରାତିରେ ଶୋଇବା ଏବଂ ଚାପ ହେତୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ । କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ସମସ୍ୟାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ କଦଳୀ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । କଦଳୀ ଖାଇଲେ ଷ୍ଟୁଲକୁ କୋମଳ କରିଥାଏ ଏବଂ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ । କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ମହୁ ସହିତ କଦଳୀ ଖାଆନ୍ତୁ ।
ଡାଇରିଆ: ଯଦି ଆପଣ ଡାଇରିଆ ରୋଗରେ ପୀଡିତ ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ କଦଳୀ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ । କଦଳୀ ଖାଇବା ଶରୀରକୁ ଅଧିକ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
UTI ସଂକ୍ରମଣ: ଯଦି ଆପଣ ପରିସ୍ରା କରିବା ସମୟରେ ଜଳିବା ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଅନୁଭବ କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ UTI ସଂକ୍ରମଣର ଶିକାର ହୋଇପାରନ୍ତି । ମୂତ୍ରନଳୀ ସଂକ୍ରମଣରେ ହେଲେ କଦଳୀ ଉପକାର ଅଟେ । ଏହା ଶରୀରରୁ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥକୁ ଦୂର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
କେତେବେଳେ କଦଳୀ ଖାଇବେ?
ଅନେକ ଲୋକ ସକାଳେ ଖାଲି ପେଟରେ କଦଳୀ ଖାଆନ୍ତି । ଏହା କରିବା ଦ୍ୱାରା ଚିନି ସ୍ତର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରେ । ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଅନୁସାରେ ମଧ୍ୟ ଖାଲି ପେଟରେ କଦଳୀ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ କାରଣ ଏହା ଏକ ଭାରି ଫଳ ଏବଂ ହଜମ କରିବାକୁ ସମୟ ଲାଗେ । ଏହି କାରଣରୁ ତୁମର ଅମ୍ଳତା ଏବଂ ଅଦୃଶ୍ୟତା ଭଳି ସମସ୍ୟା ହୋଇପାରେ । ଏଥିସହ ଅଦୃଶ୍ୟତା, କାଶ କିମ୍ବା ଆଜମା ରୋଗରେ ମଧ୍ୟ ପଡିପାରନ୍ତି । ଆପଣ ରାତିରେ କଦଳୀ ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ଏହାର କାରଣ ଏହା କପା ଦୋସା ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବ । ହାଲୁକା ଖାଇବା ପରେ ଏବଂ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୧୨ ଟା ପରେ ଏହାକୁ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ।
ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ ଜୀବନ ଶୈଳୀ ଖବର...