ଅର୍ଗସ ବ୍ୟୁରୋ: ପନିପରିବାରେ ଯଦି ଅଧିକ ମସଲା ଥାଏ ତେବେ ଏହାକୁ କିଛି କରି ହେବ। କିନ୍ତୁ ଯଦି ଅଧିକ ଲୁଣ ଥାଏ ତେବେ ଖାଦ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ । ଆପଣ ଏହାକୁ ଖାଇବାକୁ କିମ୍ବା ଫିଙ୍ଗିବାରେ ଇଛା କରନ୍ତି ନାହିଁ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହାକୁ ତିଆରି କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମନୋବଳ କମିଯାଏ । ବିଶେଷକରି ଯଦି ଆପଣ ବହୁତ ପରିଶ୍ରମ ସହିତ କିଛି ଭଲ ତରକାରୀ କିମ୍ବା ରେସିପି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି ତେବେ ଭାବନ୍ତୁ ଯେ ଆପଣଙ୍କର ସମସ୍ତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ବୃଥା ଅଟେ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଅନେକ ଲୋକ ରେସିପିରେ ପାଣି କିମ୍ବା ଦହୀ ମିଶାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏହା ଖାଦ୍ୟର ସ୍ୱାଦକୁ ଆହୁରି ନଷ୍ଟ କରିଦିଏ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହାର ସମାଧାନ ବିଷୟରେ ।
ଖାଦ୍ୟରେ ଅଧିକ ଲୁଣ ଥିଲେ କେମିତି କମାଇବ
ଆଟା ଗୋଳା:-
ଯଦି ଡାଲି କିମ୍ବା ଗ୍ରେଭିରେ ଅଧିକ ଲୁଣ ଥାଏ ତେବେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଗୋଳା ଅଟାରେ ତିଆରି କରି ସେଥିରେ ରଖନ୍ତୁ । ଏହା କିଛି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ତରକାରୀର ଅଧିକ ଲୁଣ ଶୋଷିବା ଆରମ୍ଭ କରିବ । ଖାଇବା ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଅଟା ବଲଗୁଡିକ ବାହାର କରି ଦିଅନ୍ତୁ
ଲେମ୍ବୁ କିମ୍ବା ତେନ୍ତୁଳି ରସ:-
ଯଦି ଆପଣ ଏପରି କିଛି ରେସିପି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ଖଟା ମିଶାଇବା ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱାଦ ବଢିପାରେ ତେବେ ଆପଣ ଏଥିରେ ଟିକେ ଲେମ୍ବୁ ରସ ମିଶାଇଲେ ଭଲ ହେବ । ରେସିପି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଯଦି ଆପଣ ଏଥିରେ ତେନ୍ତୁଳି ରସ ମିଶାନ୍ତି ତେବେ ସ୍ୱାଦ ଭଲ ହୋଇପାରେ । ଖଟା ଯୋଗୁଁ ଳୁଣିଆର ପ୍ରଭାବ କମିଯାଏ ।
ବ୍ରେଡର ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ :-
ଯଦି ଆପଣ ଗ୍ରେଭିରେ ଲୁଣ କମାଇବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଏବଂ ଘରେ ବ୍ରେଡ ଅଛି ତେବେ ଆପଣ ଏହି ଅବଶିଷ୍ଟ ବ୍ରେଡ ସାହାଯ୍ୟରେ ଲୁଣକୁ କମ୍ କରିପାରିବେ । ଏଥିପାଇଁ ତରକାରୀରେ ଦୁଇ କିମ୍ବା ତିନି ଖଣ୍ଡ ବ୍ରେଡ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ୩ ରୁ ୪ ମିନିଟ୍ ପରେ ଭଲଭାବେ ବାହାର କରନ୍ତୁ ।
ବେସନ କିମ୍ବା ସତ୍ତୁର ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ :-
ପନିପରିବାରେ ଲୁଣର ପରିମାଣ କମ କରିବାକୁ ଆପଣ ବେସନ କିମ୍ବା ସତ୍ତୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ । ଏଥିପାଇଁ ପ୍ୟାନରେ ଦୁଇ ଚାମଚ ଗ୍ରାମ ମଇଦା ଭାଜନ୍ତୁ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଏହାକୁ ତରକାରୀ କିମ୍ବା ପନିପରିବାରେ ମିଶାନ୍ତୁ ଏବଂ ମିଶ୍ରଣ କରନ୍ତୁ । ଏହା ବଦଳରେ ଆପଣ ସତ୍ତୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ।
ଅଧିକ ପଢନ୍ତୁ ଜୀବନଶୌଳୀ ଖବର