ଅର୍ଗସ ବ୍ୟୁରୋ: ଆଜିକାଲି ସମସ୍ତେ ଖରାପ ଜୀବନଶୈଳୀ ହେତୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ରୋଗରେ ପଡୁଛନ୍ତି । ଜୀବନଶୈଳୀ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟାପଣ ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ ସମସ୍ୟା ଯାହା ଅନ୍ୟ ବିପଜ୍ଜନକ ରୋଗର କାରଣ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ମଧ୍ୟ ରୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଶରୀରରେ ବଢୁଥିବା ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଧିକ କିଛି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, କେବଳ ଆପଣ ଦିନକୁ ଦୁଇଥର ଖାଉଥିବା ରୁଟି ତିଆରି କରିବାର ପଦ୍ଧତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରନ୍ତୁ । ଅଟା ରେ କିଛି ଜିନିଷ ମିଶାନ୍ତୁ ଯେଉଁଥିପାଇଁ ତୁମର ରୋଟି ସୁସ୍ଥ ହୋଇଯିବ ଏବଂ ତୁମର ଓଜନ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଏହି ରୋଟି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ।
କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ କମାଇବା ପାଇଁ କେଉଁ ରୁଟି ଖାଇବା?
ଅଳସୀ ମିଶାନ୍ତୁ:- ଅଳସୀ ମଞ୍ଜି ଶରୀର ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ । ଏହି ମଞ୍ଜି ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଏହି ମଞ୍ଜିକୁ ଗ୍ରାଇଣ୍ଡ କରି ପାଉଡର ତିଆରି କରନ୍ତୁ । ଅଟା ଚକୋଡିବା ସମୟରେ ୨-୪ ଚାମଚ ସେହି ପାଉଡର ମିଶାଇ ଅଟାକୁ ଗୋଳାନ୍ତୁ । ଏହି ଅଟାରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରୁଟି ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ କମିଯାଏ । ଏହା ହୃଦୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସୁସ୍ଥ ଅଟେ ।
ଓଟସ୍ ମିଶ୍ରଣ କରନ୍ତୁ:- ସାଧା ଓଟସ୍ ଗ୍ରାଇଣ୍ଡ୍ କରି ପାଉଡର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ । ଅଟାରେ କିଛି ଓଟସ୍ ମିଶାଇ ଅଟା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ । ଏହି ଅଟାରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରୁଟି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ମୋଟାପଣ କମିଯାଏ । ଏହା ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଓଟସ୍ ରେ ଦ୍ରବଣୀୟ ଫାଇବର ରହିଥାଏ ଯାହା ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରୋଲକୁ ଶିରାରୁ ବାହାର କରିଥାଏ ।
ଭୁସି:- ଫାଇବର ସମୃଦ୍ଧ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରରେ ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ କମିଯାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଭୁସି ଅଟା ରେ ମିଶାନ୍ତୁ । ଏହି ରୋଟି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପେଟ ସଫା ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ମେଦବହୁଳତା ମଧ୍ୟ କମିଯାଏ । ଶରୀରରେ ଜମା ହୋଇଥିବା ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ମଧ୍ୟ କମିବା ଆରମ୍ଭ କରେ ।
ଚଣା ଅଟାରେ ମିଶାନ୍ତୁ:- ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ରୋଗୀ ହେଙ୍ଗୁ ରୁଟି ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ଏଥିରେ ଫାଇବରରେ ଭରପୂର ଅନ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଉଚିତ । ଏଥିପାଇଁ ଗହମ ଅଟାରେ କିଛି ଚଣା ଗୁଣ୍ଡ ମିଶାନ୍ତୁ । ଚଣା ଗୁଣ୍ଡ ବଜାରରେ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ । ଏହା ଆପଣଙ୍କ ରୁଟିକୁ ବହୁତ ସୁସ୍ଥ କରିବ ।
ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ ଜୀବନ ଶୈଳୀ ଖବର...