ମେଦୁ ବଡ଼ା:
କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଯଦି ଆସିଛନ୍ତି ମେଦୁ ବଡ଼ା ଟେଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ। ଯାହାକୁ ବ୍ରେକଫାଷ୍ଟରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆପଣ ସନ୍ଧ୍ୟା ସ୍ନାକ୍ସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ସହକାରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକବାସୀ ଖାଇଥାନ୍ତି। ଏହି ବରା ମଇଦାରେ ଚାଉଳ ଅଟା ମିଶାଇ ସେଥିରେ କଟା ପିଆଜ, କଟା କଞ୍ଚା ଲଙ୍କା, ଭୃଶଙ୍ଗ ପତ୍ର, ଅଳ୍ପ ନଡ଼ିଆ କୋରା, ପାନମଧୁରୀ ଏବଂ କିଛି ଜିରା ପକାଇ ଏହି ବରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ। ଯାହା ବହୁତ ସ୍ବାଦିଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ।
ନିର ଦୋସା
ନିର ଦୋସା। ଆପଣ କେବେ ଶୁଣିଛନ୍ତି ନା ନାହିଁ। ଏହି ଦୋସାରେ ମେନ ଇନଗ୍ରିଡିଏଣ୍ଟ ହେଉଛି ଚାଉଳ। ଚାଉଳକୁ ରାତି ସାରା ପାଣିରେ ବତୁରାଇ ରଖିଦିଅନ୍ତୁ। ସକାଳେ ସେହି ଚାଉଳ ସହ କିଛି ପାଣି ଏବଂ କଟା ନଡିଆ ଖଣ୍ଡେ ପକାଇ ସୁନ୍ଦର ଭାବେ ଏକ ବ୍ୟାଟର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ। ଏହାପରେ ନନଷ୍ଟିକ ପ୍ୟାନରେ କିଛି ତେଲ ଦେଇ ଦୋସା ବନାନ୍ତୁ। ଏହି ଦୋସା ସହ ନଡିଆ ଚଶଟଣୀ ସହ ଟମାଟୋ ଚଟଣୀ ସର୍ଭ କରନ୍ତୁ। ଦେଖିବେ ଆପଣଙ୍କ ପାଟିରୁ ବି ଛାଡ଼ିବନି ଏହି କର୍ଣ୍ଣାଟକୀ କୁଜିନ।
ଅକ୍କି ରୁଟି
ଅକ୍କି ରୁଟି କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ସକାଳ ଜଳଖିଆରେ ଖାଇଥାନ୍ତି। ଚାଉଳ ଅଟାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏହି ରୁଟିରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପରିବା ଆଡ କରାଯାଇଥାଏ। ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଏହା ବେଶୀ ଟେଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ। ଏହା ଟେଷ୍ଟି ଯେତିକି ଶରୀର ପାଇଁ ହେଲଦି ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ। କର୍ଣ୍ଣାଟକର ପ୍ରତି ଘରେ ଏହି ଚାଉଳ ରୁଟି ଖିଆଯାଇଥାଏ।
ମଙ୍ଗଲୋରିୟନ ବିରିୟାନୀ
ମଙ୍ଗଲୋରିୟନ ବିରିୟାନୀ ହେଉଛି ଏକ ଭେଜ ବିରିୟାନୀ। ଚାଉଳରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଗୋଟା ମସଲା ଦେଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ। ଏଥିରେ ସବୁପ୍ରକାର ସିଜନାଲ ପରିବା ପକାଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ।
ମୈସୁର ପାକ:
ମୈସୁର ପାକ ହେଉଛି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ସବୁଠୁ ଲୋକପ୍ରିୟ ମିଠା। ଯାହା ପ୍ରସ୍ତୁତ ପାଇଁ ଘିଅ, ଚିନି ଏବଂ ବେସନର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ। ଏହି ମିଠାକୁ ପ୍ରଥମେ ମୈସୁର ପ୍ୟାଲେସର ରୋଷେଇଘରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା। କନ୍ନଡ ଭାଷାରେ ପାକ ଶବ୍ଦର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଚିନିର ମିଶ୍ରଣ। ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ମୈସୁର ପାକ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ପ୍ରାୟତଃ ସବୁ ଦୋକାନରେ ମିଳିଯିବ। ଯଦି ଆପଣ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଯାଉଛନ୍ତି ତେବେ ଏହି ମିଠା ଖାଇବାକୁ ଜମାବି ଭୁଲିବେନି।
ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ ଜୀବନଶୈଳୀ ଖବର