ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ
ପ୍ରକୃତ କାଜୁ ରଙ୍ଗ ହାଲୁକା ବାଦାମୀ ଠାରୁ ଗାଢ ବାଦାମୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇପାରେ । ସେହି ସମୟରେ, ଯଦି କାଜୁ ବାଦାମ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହୁଏ, ତେବେ ଆପଣ ବୁଝିବା ଉଚିତ୍ ଯେ କାଜୁ ବାଦାମ ବ୍ୟଭିଚାର ହୋଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆପଣ କାଜୁ ବାଦାମର ଗଠନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ । ପ୍ରକୃତ କାଜୁ ବାଦାମର ପୃଷ୍ଠଗୁଡ଼ିକ କଠିନ ଏବଂ ଧାରଗୁଡ଼ିକ ସାମାନ୍ୟ ଗୋଲାକାର । ଯେତେବେଳେ କି ପ୍ରକୃତ କାଜୁ ଆକାରରେ ସାମାନ୍ୟ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଥାଇପାରେ କିନ୍ତୁ ନକଲି କାଜୁ ସମାନ ଆକାରର । ନକଲି କାଜୁଗୁଡ଼ିକର ପୃଷ୍ଠଗୁଡ଼ିକ ଚିକ୍କଣ ଏବଂ ଧାରଗୁଡ଼ିକ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ।
ଜଳ ପରୀକ୍ଷା କରିପାରିବେ
କାଜୁ ବାଦାମର ଗୁଣ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣ ଜଳ ପରୀକ୍ଷଣର ସାହାଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ନେଇପାରିବେ । ଜଳ ପରୀକ୍ଷା କରିବାକୁ, ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ପାତ୍ରକୁ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାଣିରେ ଭରିବାକୁ ପଡିବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ପାଣିରେ 4-6ଟି କାଜୁ ରଖନ୍ତୁ । ଯଦି କାଜୁ ପାଣିରେ ବୁଡ଼ିଯାଏ, ତେବେ ବୁଝନ୍ତୁ ଯେ କାଜୁ ଅସଲି ଅଟେ । କିନ୍ତୁ ଯଦି କାଜୁ ପାଣିରେ ଭାସୁଛି, ତେବେ କାଜୁ ବ୍ୟଭିଚାର ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ବହୁ ପରିମାଣରେ ବଢିପାରେ ।
ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ଗଠନ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ
ଅସଲି କାଜୁରେ ଟିକିଏ ମଧୁରତା ଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ନକଲି କାଜୁଗୁଡ଼ିକର ସ୍ୱାଦ ଖରାପ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଅସଲି କାଜୁ ଚୋବାଇବେ, ସେଗୁଡିକ ସହଜରେ ଭାଙ୍ଗଯାଏ କିନ୍ତୁ ନକଲି କାଜୁ ଚୋବାଇବାବେଳେ ଷ୍ଟିକ୍ ଭଳି ମନେହୁଏ । ସେହି ସମୟରେ, ପ୍ରକୃତ କାଜୁଗୁଡ଼ିକ ନକଲି କାଜୁ ଅପେକ୍ଷା ସାମାନ୍ୟ ଭାରୀ ।