ଚିମିନି ସଫା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଚିମିନିର ପାୱାର୍ ସୁଇଚ୍ ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ । ତା’ପରେ ହାତରେ ଗ୍ଲୋଭସ୍ ପିନ୍ଧନ୍ତୁ ଏବଂ ଆଖିକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଚଷମା ମଧ୍ୟ ପିନ୍ଧନ୍ତୁ । ଚିମିନି ସଫା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମେ ଏହାର ଅଂଶଗୁଡ଼ିକୁ ଅଲଗା କରନ୍ତୁ । ଫିଲ୍ଟର୍, ଗ୍ରିଲ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶ ପରି ଅଲଗା ଅଂଶ । ଫିଲ୍ଟର ହେଉଛି ଚିମିନିର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଏବଂ ଏଥିରେ ସର୍ବାଧିକ ମଇଳା ମଧ୍ୟ ଥାଏ । ତେଣୁ ଏହାକୁ ସଫା କରିବା ପାଇଁ ପାଣି ଭଲ ଭାବରେ ଗରମ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏଥିରେ ଡିଟରଜେଣ୍ଟ ପାଉଡର ମିଶାଇ ଫିଲ୍ଟରକୁ ଭିଜାନ୍ତୁ । ମଇଳା ଏବଂ ତେଲ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ୧୫ ରୁ ୨୦ ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭିଜିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ, ତାପରେ ଏକ ବ୍ରଶ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଫିଲ୍ଟର୍ ସଫା କରନ୍ତୁ । ଉଷୁମ ପାଣି ଏବଂ ଡିଟରଜେଣ୍ଟର ମିଶ୍ରଣ ପାଣିରେ ଚିମିନି ଗ୍ରିଲ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶକୁ ସଫା କରନ୍ତୁ । ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ଏହି ମିଶ୍ରଣକୁ ଏକ ସ୍ପ୍ରେ ବୋତଲରେ ଭର୍ତ୍ତି କରି ଚିମିନିର ଗ୍ରିଲରେ ସ୍ପ୍ରେ କରିପାରିବେ ଯାହା ପରେ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ସଫା କରାଯିବ ।
ଚିମିନି ଭିତରେ ତେଲ ଜମା ହେଉଥିବା ସ୍ଥାନକୁ ସଫା କରିବା ପାଇଁ ସାମାନ୍ୟ ଡିଟରଜେଣ୍ଟ ଏବଂ ଉଷୁମ ପାଣିର ମିଶ୍ରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ । ଏହା ପରେ ଏହି ମିଶ୍ରଣରେ ଏକ କପଡା ଭିଜାଇ ଭିତରରୁ ଚିମିନି ସଫା କରନ୍ତୁ । ଯଦି ଚିମିନି ଭିତରେ ବହୁତ ମଇଳା ଅଛି, ତେବେ ବେକିଂ ସୋଡା ଏବଂ ପାଣିରେ ଏକ ପେଷ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଭିତରକୁ ଲଗାନ୍ତୁ । ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ ୧୦ ରୁ ୧୫ ମିନିଟ୍ ପରେ ସଫା କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫା ହୋଇଯିବ । ଚିମିନିର ସମସ୍ତ ଅଂଶକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଧୋଇବା ପରେ ଏହାକୁ ଖରାରେ ଶୁଖାନ୍ତୁ । ଏହା ଭଲ ଭାବରେ ଶୁଖିଯିବା ପରେ ଏହାକୁ ଚିମନୀରେ ରଖନ୍ତୁ । ଯଦି ଆପଣ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ ଅନୁସରଣ କରନ୍ତି, ଚିମିନି ଶୀଘ୍ର ସଫା ହୋଇଯିବ ।
ଅଧିକ ପଢନ୍ତୁ ଜୀବନଶୌଳୀ ଖବର