ଆଜି ଆମେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସିଙ୍ଗଡା ବିଷୟରେ କହିବୁ ଯାହାର ତୁଳନା କରିହେବନି । ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇ ବର୍ଷ ନୁହେଁ ବରଂ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହାର ସ୍ଵାଦ ସେହିପରି ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି । କେବଳ ଜିଲ୍ଲାରେ ନୁହେଁ ଅନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ସ୍ୱାଦ ଉପଭୋଗ କରିବାକୁ ଆସନ୍ତି । କୁହାଯାଏ ଯେ ରସୁଣ ଏବଂ ପିଆଜ ବିନା ସିଙ୍ଗଡାର ସ୍ୱାଦ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଏହି ସିଙ୍ଗଡାରେ ପିଆଜ ଏବଂ ରସୁଣ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ନାହିଁ ।
ଦୋକାନୀ ମନୀଷ କୁମାର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦୋକାନଟି ୨୫ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା । ଏଠାରେ ଅନେକ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉପଲବ୍ଧ କିନ୍ତୁ ସିଙ୍ଗଡା ବହୁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ । ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ସିଙ୍ଗଡାର ଗଠନରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇ ନାହିଁ । ଏହା ଏକ ବିଶେଷ ଉପାୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବାରୁ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଅତି ଉତ୍ସାହରେ ଖାଆନ୍ତି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ ଏହାର ଚଟନୀରେ ଏକ ରହସ୍ୟ ଅଛି ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଗ୍ରାହକମାନେ ଏହାକୁ ଥରେ ଖାଇବା ପରେ ବାରମ୍ଵାର ଆସିଥାନ୍ତି ।
ତିଆରି କରିବାର ପଦ୍ଧତି କିଛି ଭିନ୍ନ ନୁହେଁ । ମଇଦାକୁ ଚକୋଟି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଆଳୁ ଭର୍ତ୍ତି କରନ୍ତି । ଆଳୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ପଦ୍ଧତି ହେଉଛି ଆଳୁ ଚକୋଟାରେ ବ୍ୟବହୃତ ମସାଲା ବଜାରରୁ କିଣାଯାଇ ଘରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ । ବଜାର ପ୍ରସ୍ତୁତ ମସଲା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ନାହିଁ । ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ଲୋକମାନେ ରସୁଣ ଏବଂ ପିଆଜ ବିନା ସ୍ୱାଦକୁ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଭାବନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ଖାଉବା ପରେ ପିଆଜ ,ରସୁଣ ଖାଇବାକୁ ଭୁଲିଯାଅନ୍ତି । ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ମାତ୍ର ୮ଟଙ୍କା ଯାହାକୁ ସମସ୍ତେ ଖୁସିରେ ଖାଇପାରିବେ ।