ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କ’ଣ ଖାଇବା ଉଚିତ୍?
ଛତୁ:- ଭିଟାମିନ୍ D ର ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଛତୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ । ମଶରୁମ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଭିଟାମିନ୍ ଡି ର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଯେତେବେଳେ ଛତୁ ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସେ, ସେମାନେ ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି । ଛତୁ ଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟର ଏକ ଅଂଶ କରନ୍ତୁ ।
ସମୁଦ୍ର ମାଛ:- ଭିଟାମିନ୍ D ର ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ସମୁଦ୍ର ମାଛ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ । ସମୁଦ୍ର ମାଛ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣ ସଲମାନ, ଚୁନା ମାଛ, ଏବଂ ମାକେର୍ ମାଛ ଖାଇପାରିବେ । ଏଗୁଡିକ ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଚର୍ବିର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ ।
କମଳା:- କିଛି ଲୋକ ଶୀତଦିନେ କମଳା ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ଯାଆନ୍ତି କିନ୍ତୁ କମଳା ଭିଟାମିନ୍ ଡି, ଭିଟାମିନ୍ ସି ଏବଂ କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଭରପୂର ଅଟେ । ଆପଣ କମଳା କିମ୍ବା କମଳା ରସ ପିଇପାରିବେ । ଏହା ଶରୀରରେ ଉଭୟ ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଏବଂ କ୍ୟାଲସିୟମର ଅଭାବ ପୂରଣ କରିବ । ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ ।
ଦୁଗ୍ଧ:- ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଭିଟାମିନ୍ ଡି ର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ । ଶରୀର ବିଶେଷ ଭାବରେ ଗାଇର କ୍ଷୀର ପିଇ ଭିଟାମିନ୍ ଡି ପାଇଥାଏ । ଭିଟାମିନ୍ ଡି ବ୍ୟତୀତ କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମଧ୍ୟ କ୍ଷୀରରେ ମିଳିଥାଏ । ତେଣୁ ଦିନକୁ ୧-୨ ଗ୍ଲାସ୍ କ୍ଷୀର ପିଅନ୍ତୁ ।
ଦହି:- ଶାକାହାରୀ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଖାଦ୍ୟରେ ଦହି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଜରୁରୀ । ଶୀତଦିନେ ଘରେ ତିଆରି ଦହି ଖାଆନ୍ତୁ । ଏହା ସହିତ ଶରୀର ଉଭୟ ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଏବଂ କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ପାଇବ । ଦହି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ହାଡକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଏବଂ ହଜମ ମଧ୍ୟ ସୁସ୍ଥ ରହିଥାଏ ।
ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ ଜୀବନ ଶୈଳୀ ଖବର...